Wat houdt de Informatieplicht in?
De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik (50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)) maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Vanaf 1 juli 2019 zijn zij ook verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing.
Formulier informatieplicht
Waarom is de Informatieplicht ingevoerd?
De bedoeling van de Informatieplicht is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. De stelregel is dat die maatregelen zich binnen vijf jaar moeten terugverdienen. U investeert dan dus op een kosten neutrale manier in een meer duurzame en zuinige bedrijfsvoering.
Om gemakkelijker aan de energiebesparingsverplichting te voldoen, is vanaf 2015 voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld. Valt uw bedrijf binnen één van die bedrijfstakken? Dan voldoet u automatisch aan de energiebesparingsverplichting als u alle erkende maatregelen doorvoert die op uw bedrijf van toepassing zijn. De EML geeft u dus meer houvast.
De erkende maatregelen moeten worden geregistreerd en gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemingen (RVO). Organisaties hebben hier dus tot uiterlijk 1 juli 2019 de tijd voor! Na de eerste rapportage in 2019 moet om de vier jaar de genomen energiebesparende maatregelen gerapporteerd worden in het eLoket van RVO.
Uitzonderingen
Op de informatieplicht zijn een aantal uitzonderingen gemaakt. Bedrijven of instellingen waarvoor geen informatieplicht geldt zijn organisaties waarvan alle Wet-milieubeheer-inrichtingen deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS), glastuinbouwbedrijven die deelnemen aan het CO2-vereveningssysteem, bedrijven of instellingen waarvan alle Wet-milieubeheer-inrichtingen deelnemen aan het convenant Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3) en Wet-milieubeheer-inrichtingen, Type C, die een omgevingsvergunning milieu hebben.
Organisaties waarvoor een EED-verplichting geldt moeten uiterlijk op 5 december 2019 een rapportage hebben ingediend.
Consequenties bij niet registreren bij het RVO
Indien u niet registreert bij het RVO, dan is de kans groot dat uw gemeente of omgevingsdienst een controle gaat uitvoeren. Tijdens die controle maakt u afspraken over hoe uw bedrijf alsnog kan voldoen aan de Informatieplicht en/of de energiebesparingsplicht. Wil een ondernemer echt niet meewerken, dan kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen. Dat is een bedrag dat u moet betalen als u de overtreding niet binnen de gestelde periode herstelt.
DEAL4ALL helpt u graag met uitvoering van bovenstaande verplichting.
DEAL4ALL is een samenwerking aangegaan met MijnEML, waardoor wij onze klanten/relaties compleet kunnen ontzorgen op dit gebied. U heeft geen e-herkenning nodig, wij regelen dit ook voor u. Wij hebben met MijnEML als enige partij, op dit moment, de rechtstreekse koppeling gemaakt met RVO, waardoor u direct voldoet aan de informatieplicht als u het bij ons uit handen geeft.